Weblog

Starten met WordPress (4/8): WordPress Plugins

Plugins zijn functionele uitbreidingen van WordPress, die het je in veel gevallen erg makkelijk maken om je website aan te passen naar je eigen wensen. Een stappenplan voor het toevoegen, maar ook beoordelen van je plugin.

Eerst een kleine disclaimer en belangrijke opmerking bij het gebruiken van WordPress Plugins

Hou er rekening mee dat Plugins je WordPress installatie kwetsbaar kunnen maken in verschillende opzichten. Sommige kwetsbaarheden in een slecht ontwikkelde plugin maken het hackers gemakkelijk om in te breken op je website. Daarbij kan het gebeuren dat je bij een update van bijvoorbeeld WordPress je site het niet meer doet wanneer de plugin niet netjes onderhouden wordt.

Tot slot: een langzame site scoort slechter in Google, wat een resultaat kan zijn wanneer je veel plugins gebruikt die externe bronnen gebruiken. Denk aan Twitter feeds, Facebook plugins, maar ook een aantal technische aspecten als externe stylesheets en Javascript libraries. De suggesties die we hier doen, inclusief de WordPress Plugins die we aanraden, worden met enige regelmaat gecontroleerd en geüpdate. Dat betekent natuurlijk niet dat je met gezond verstand en enig onderzoek het meest beslagen ten ijs komt.

Plugins beheren en toevoegen

Login op WordPress met je gebruiksgegevens. Vervolgens zie je in je navigatie (links) een item wat Plugins heet. Wanneer je hier overheen muist zie je onder meer de volgende items verschijnen:

  • Geïnstalleerde plugins
  • Plugin toevoegen
  • Bewerker
wp plugins menu

 

Kies voor Geïnstalleerde plugins of kies direct voor Plugin toevoegen. Met de tussenstap zie je bovenin het nieuwe scherm de mogelijkheid staan om een nieuwe plugin toe te voegen.

wp plugin toevoegen

Het vervolgscherm biedt je de mogelijkheid om Plugins te zoeken, uploaden of bijvoorbeeld de meest populaire plugins te bekijken.

wp plugin installeren

Zaken om rekening mee te houden

We adviseren je om wat vooronderzoek te doen naar de plugin die je wil gebruiken:

1. Wanneer is de laatste datum geweest dat de plugin is geüpdate?

Frequent onderhoud betekent dat er binnen de plugin vaak goed rekening gehouden wordt met eventuele kwetsbaarheden.

2. Wie heeft de plugin ontwikkeld?

Zit er een bedrijf of een éénpitter achter de plugin? Een bedrijf biedt vaak betere ondersteuning en frequenter onderhoud.

3. Hoe vaak is de plugin door anderen reviewed en gebruikt?

Als er alternatieven zijn voor je plugin die goed gewaardeerd worden, overweeg dan over te stappen. Dit voorkomt eventuele problemen in de toekomst, omdat anderen de plugin dan al getest hebben.

Installeren van je wordPress Plugin

Er zijn twee manieren om eenvoudig je plugin te installeren. Optie 1 is om de plugin door WordPress te laten downloaden en installeren. Zoek hiervoor de plugin op met de zoekfunctie in WordPress en kies voor Nu installeren. WordPress doet de rest, je hoeft dan enkel de Plugin te activeren.

wp plugin laten installeren

Optie 2 is om je plugin te uploaden naar je WordPress omgeving. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld via Themeforest een plugin (of thema) hebt aangekocht en toe wil voegen aan je installatie. Daarvoor kies je uploaden en zorg er dan voor dat je het .zip-bestand uploadt. WordPress kan geen mappen verwerken en verwacht een zip-file waarin de plugin is opgenomen. Wanneer je een plugin aankoopt wordt de zip-file vaak kant en klaar aangeboden.

wp plugin uploaden

Je WordPress Plugin activeren

Wanneer je plugin is toegevoegd aan WordPress dien je deze nog te activeren. Enkel het toevoegen van je plugin is namelijk niet genoeg. Gelukkig, want bijvoorbeeld bij het onderhoud van je installatie wil je soms bepaalde plugins uit kunnen zetten. Hier later meer over. Voor het activeren van je WordPress Plugin navigeer je naar “Geïnstalleerde plugins” en zoek je de nieuw toegevoegde plugin op. Kies voor Activeren.
wp plugin activeren

 

Waar vind je jouw nieuwe plugin terug? Elke plugin is anders

En nu? Waar vind je je plugin terug? Elke plugin is anders, dus je kan mogelijk één van de volgende situaties verwachten:

1. Widget

Je WordPress Plugin is toegevoegd als Widget onder Eigenschappen > Widgets.

2. Menu item

Je WordPress Plugin is als menu item toegevoegd aan WordPress en vind je in de navigatie links in beeld terug.

3. Sub-menu item

Je WordPress Plugin is als sub-menu item toegevoegd aan WordPress, waardoor je moet zoeken tussen Menu knoppen als “Eigenschappen”, “Instellingen” of “Extra”.

4. Uitbreiding van bestaande functies

De WordPress Plugin werkt als uitbreiding van bijvoorbeeld Posts of Pages, waardoor je deze in de interface terugvindt onder de desbetreffende onderdelen.

5. Geen interface in WordPress zelf

Je Plugin in WordPress werkt direct en vind je niet terug in WordPress, je zal de gevolgen van het activeren dan terug moeten zien in de WordPress interface of de website zelf.

Onze shortlist bij in1week.nl

Benieuwd welke plugins wij veel gebruiken? Kijk eens op de websites achter deze plugins:

Contact Form 7

De plugin die we het meeste gebruiken, Contact Form 7 is gratis en biedt je de mogelijkheid om snel en eenvoudig contactformulieren aan je WordPress website toe te voegen.

Gravity Forms

Bij complexere formulieren gebruiken we Gravity Forms, een betaalde plugin die enorm gemakkelijk is in gebruik en veelzijdig is in functie.

WordPress SEO by Yoast.com

De sterspeler onder de plugins wat ons betreft: Deze plugin helpt je om je WordPress website te optimaliseren voor zoekmachines.

iThemes Security Plugin

Een eenvoudige manier om je WordPress website beter te beveiligen. De basis voor onze WordPress Update & Security Service.

Visual Composer door WP Bakery.com

Ongeacht welk thema we kiezen, kiezen we (bijna) altijd voor deze plugin: de blokkendoos die je pagina opmaak super eenvoudig maakt. Lees er ook over in ons blog over Visual Composer bij zuster-label 2tptProductions.

Rotating Tweets

Tweet je veel? Wil je dat laten zien? Rotating tweets maakt het je makkelijk om je Twitter account toe te voegen aan je WordPress website, waarna deze widget roulerend je laatste tweets laat zien aan de bezoeker van de website.

WP LayerSlider

De meest veelzijdige slider die we tot nog toe zijn tegengekomen. WordPress LayerSlider is een soort Powerpoint ingebouwd in WordPress, maar zo veelzijdig dat je volledige collages en animaties kunt creëren.

Maatwerk plugins

Samen met zuster-label ontwikkelen we nog wel eens maatwerk plugins, bijvoorbeeld onze plugin die we geschreven hebben om Paazl te koppelen aan WooCommerce. Indien prima ontwikkeld een goede aanrader, onthoud wel dat de plugins netjes onderhouden moeten worden.

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink