Weblog

Must-have voor SEO bij WordPress sites: handzame uitleg bij WordPress SEO plugin van Yoast.com

Wij kunnen niet meer zonder: de WordPress SEO plugin van Yoast.com. In dit artikel een handzame uitleg van de belangrijkste to do’s wanneer je WordPress SEO van Yoast.com gaat gebruiken.

Over WordPress SEO van Yoast.com

Wanneer je aan de slag wilt met het optimaliseren van je site inhoud voor Google, is deze plugin vertrekpunt nummer 1. Elk project dat we mogen verzorgen voor onze klanten wordt voorzien van deze tool, om zo een goede basis te leggen voor de vindbaarheid van de producties. Er worden nogal wat functies die ontsloten via de plugin, reden genoeg voor ons om onderstaande uitleg bij de plugin te geven.

wordpress-seo-plugin

Voordat je begint: bekijk de basics van SEO

Het doel van het gebruik van de plugin is om je site-inhoud te optimaliseren voor zoekmachines: SEO optimalisatie. Voordat je aan de slag gaat, is het misschien goed om de basics van SEO nog eens door te nemen. Bekijk hiervoor onze zesde post uit de serie Starten met WordPress: SEO Optimalisatie voor WordPress.

Wat doet de SEO plugin van Yoast.com?

Wat de plugin doet, is elke pagina scannen op inhoud en je voorzien van praktische feedback om de pagina of het bericht te optimaliseren. Samen met enkele functies die je gehele website versterken zorgt de plugin er dus voor dat de inhoud van je website versterkt wordt qua context, zodat het duidelijker wordt voor zoekmachines over welk deelgebied jij als expert je werk publiceert.

De belangrijke functies nemen we kort met je door:

Een sitemap genereren, goed voor Google Webmaster Tools
Een sitemap is een weergave van de opbouw van de structuur van jouw website. Google, en specifiek Google Webmaster Tools, maakt graag gebruik van een sitemap om zo een betere (technische) voorstelling van de site structuur te kunnen maken. De WordPress SEO plugin van Yoast.com maakt er automatisch eentje voor je aan, zodat deze aangeboden kan worden aan Google om de structuur kenbaar te maken.

yoast xml sitemap

 

Meta titels en meta omschrijvingen aan kunnen passen
Een van de belangrijke factoren voor een goed te indexeren pagina zijn de meta gegevens. Deze gegevens kun je eenvoudig aanpassen met deze plugin, onderaan elke pagina of bericht vind je het venster terug om handmatig een goede titel en omschrijving in te voegen.

yoast meta values

 

Je zoekwoorden bepalen

Om een goede scan te doen, zul je per bericht en per pagina moeten kijken welke “focus keywords” je wil laten scannen. Bepaal dus welke zoekwoorden per pagina en per bericht voor jou van belang zijn. Schrijf ze bijvoorbeeld van tevoren uit in een soort mindmap, om zo de context van je website voor ogen te houden.

Focus keywords toekennen
Per pagina en per bericht voeg je in het venster (dat de plugin je aanbiedt) deze focus keyword(s) in. De plugin doet vervolgens zijn werk om je de juiste feedback te verschaffen voor een betere pagina optimalisatie.

Je pagina evalueren met de Page Analysis tool
De eerste feedback zie je direct terug op tabblad één. Tabblad twee biedt echter veel meer details omtrent het optimaliseren van jouw pagina. Klik hiervoor het tabblad “Page Analysis” of “Pagina Analyse” aan, zodat je direct ziet welke punten nog aandacht nodig hebben.

De inhoud van je pagina inventariseren
Elke pagina/elk bericht wordt inhoudelijk gescand door de plugin, zodat er op basis van een checklist feedback gegeven kan worden aan jou als websitebeheerder. Deze checklist kijkt bijvoorbeeld naar:

  • De dichtheid van de zoekwoorden(combinaties) ten opzichte van de totale tekst
  • Of je zoekwoorden(combinaties) opgenomen zijn in de eerste alinea, de meta gegevens en de pagina titel
  • Of je gebruik maakt van afbeeldingen en hierbij in een alt tag je belangrijke zoekwoorden(combinatie) laat terugkomen
  • Gebruik van uitgaande links, om het bounce-ratio van de pagina mee te verlagen

Elke pagina/elk bericht wordt na publicatie gescand op deze (en meer) punten om er voor te zorgen dat je aan de belangrijkste voorwaarden voldoet.

yoast page analysis

Handige tips

Het is nogal wat werk om iedere pagina en ieder bericht na te lopen op SEO-optimalisatie. Out of the box werkt de plugin al als prima basis, maar de echte stappen zet je wanneer je effectief aan de slag gaat met de diverse functies. Er zijn wel wat manieren om het jezelf makkelijker te maken.

Eén overzicht om alle titels en omschrijvingen te controleren
Een recente update van de plugin heeft er voor gezorgd dat je in bulk meta titels en meta omschrijvingen kunt aanpassen. Ga hiervoor naar “WordPress > SEO > Bulk Title Editor” om alle titels snel te kunnen wijzigen en controleren. Via “WordPress > SEO > Bulk Description Editor” kun je eenvoudig alle omschrijvingen nalopen.

yoast_bulk_edit

 

Social media koppelen voor bijvoorbeeld Google Author Rank
Hoewel de invloed van social media nog niet als heel sterk is aangetoond, kunnen we op basis van diverse onderzoeken al wel zeggen dat de koppeling met Google+ en specifiek een Google Authorship koppeling positieve invloed heeft op de scores vanuit de zoekmachines. De plugin maakt het eenvoudig om de koppeling naar jouw auteurspagina te maken door een link in te voegen bij de (nu uitgebreide) Gebruikersprofielen. Een uitgebreide uitleg vind je hier. Zorg er wel voor dat je bericht dan aan de juiste auteur is gekoppeld.

yoast gebruikers eigenschappen

 

Google Webmaster tools voor meer inzichten
De eerder genoemde sitemap kun je eenvoudig uploaden bij Google Webmaster Tools. Je vindt de link naar je nieuwe sitemap via WordPress > SEO > XML Sitemaps. Maak in een paar minuten een account aan bij Google Webmaster Tools en upload je sitemap om Google beter te informeren over de structuur van je website. Daarnaast biedt Google Webmaster Tools goede inzichten in de indexatie van je website en meer inzicht in belangrijke zoekwoorden dan Google Analytics.

Kevin Beeftink

Online Marketing Professional | Founder in1week.nl, 2tpt.nl, socialeredactie.nl, simpel-webhosting.nl | Analytisch, gedreven, Online ROI Leiden, Nederland nl.linkedin.com/in/kevinbeeftink